31 decembrie 2013

Culmea Ardascheia (27 dec 2013)

[Autor: Alin]

27 decembrie 2013, o zi calda si insorita, ca de primavara, ne-a indemnat la o drumetie pe Ardascheia.

Culmea Ardascheia, aflata in judetul Alba, aproape de limita cu judetul Cluj, atinge 1249 m in punctul sau cel mai inalt.  

Traseul nostru a pornit din satul Rimetea pe la ora 10, si a fost relativ usor,  cu urcari solicitante pe alocuri.  Tovarasul nostru de calatorie a fost un caine din sat care ne-a insotit pe tot parcursul zilei. 


Din sat pana la poalele muntelui,  totul a fost simplu. Dar odata ce a inceput urcarea ne-am dat seama ca sarmalele, snitelele, cozonacul si prajiturile din ultimele zile ne indeamna sa nu ne grabim. 

Am mers pe marcaj banda rosie pana la un moment dat cand am parasit traseul pentru a ne urca pe niste stanci pentru belvedere. 

Piatra Secuiului si Coltii Trascaului

De aici, am continuat pe o poteca, instinctiv, care, ne gandeam noi, nu poate duce decat pe varf. Asa a si fost pentru ca in padure am dat de punctul albastru, care ne-a condus spre varf.

 De la 1249 m se vedeau foarte frumos Piatra Secuiului si Coltii Trascaului, aflati in partea cealalta a satului Rimetea. 





Pe vf. Ardascheia, 1249 m
Atmosfera era foarte curata, se vedea bine intreaga zona, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut… Fagarasii. Fagarasii? Nu, nu se poate. Ba da, ei insisi, semetii acoperiti cu zapada.

Bineinteles ca la inaltime a fost locul ideal pentru a lua masa de pranz: snitele, branzeturi, sandwichiuri, ciocolata si… suc cu lamaie pentru cei mahmuri.

Am pornit apoi spre cetatea Coltesti, pe un traseu nemarcat care sa ne duca cat mai direct, traseu in care am tinut cont si de cele doua turme de oi (cu caini ciobanesti) care s-au ivit.




Toamna?

 In drumul nostru spre cetate, ne-am bucurat si de zapada, nu era mare, dar suficienta cat sa ne bucuram de ea in asa zi insorita.

Putina iarna
Cetatea Coltesti sau cetatea Trascaului, dateaza din secolul al XIII-lea si este construita pe o inaltime stancoasa (cca 500 m).  Ce am putut vedea sunt niste ziduri, care ne duc cu gandul la maretia cetatii, cu sute de ani in urma.

Cetatea Coltesti, in zare

Turnul de cca 20 m inaltime, la stanga

Ruine


Satul Coltesti, vazut din cetate

De la cetate am coborat pana la sosea, de unde ne-am intors in Rimetea, la masina.



A fost o tura lejera si recreativa.

Distanta totala parcursa: 13 km.

Mers efectiv: 4 ore

Un comentariu: